L’èxit de Crims és un fenomen sense precedents que ens ha donat moltes alegries en forma d’audiències increïbles, vendes nacionals i internacionals (Hong-Kong inclós), una exposició i ara un videojoc.
El joc, impulsat per 3Cat amb Oriol Boira com a responsable, ha estat desenvolupat per Cubus Games conjuntament amb Goroka i True Crime Factory. Els casos, sempre ficcionats, es desenvolupen en forma de mini jocs que posaran a prova les nostres habilitats com a detectius i la nostra destresa com a jugadors, proporcionant una experiència única que s’alinea amb l’estratègia de la CCMA per expandir la seva presència en el món dels videojocs i arribar a una audiència cada vegada més interessada en la comunicació interactiva.
Però no escric aquest article per lloar les bonances de Crims, ho faig per ressaltar la importància de treballar de forma conjunta entre productores i la CCMA. El negoci audiovisual està en continu canvi i ja fa temps que els pressupostos van a la baixa, sobretot el de les televisions públiques. És per això que si volem continuar treballant amb la màxima qualitat, les productores necessitem participar de les IP dels programes, per poder demanar incentius fiscals quan s’escaigui i participar de l’explotació de les vendes i dels productes derivats, com estem fent a Crims.
Cal destacar que la televisió pública de Catalunya està cada vegada més sensible en aquests temes i des de la direcció i la unitat de nous negocis de 3Cat s’està treballant cada vegada més en aquest sentit, però encara hi ha moltes dinàmiques del passat i reticències internes que dificulten aquestes possibilitats.
Treballar plegats, productores i CCMA, compartint titularitat, és l’única via per aconseguir viabilitat econòmica i poder produir productes de qualitat que puguin créixer, viatjar i projectar la nostra imatge aquí i a la resta del món. I el cas del videojoc de Crims n’és un bon exemple.