PROA

Formació contínua per a un sector en constant evolució

Article d’Elena Subirà i Roca, co-directora Màster Producció Executiva Audiovisual Blanquerna-PROA

El 2019 PROA, juntament amb la Universitat Blanquerna-Ramon Llull, va endegar una nova proposta de formació contínua per a professionals: el Màster de Producció Executiva Audiovisual. Sota la direcció de Paco Escribano i Francesc Vilallonga i amb l’assessorament a nivell d’estructura i continguts de Raimon Masllorens, aleshores president de PROA, va arrencar la primera edició, amb 16 alumnes, que van haver de surfejar l’onada de la pandèmia.

El proper 16 d’octubre arrenca la 5ena edició del màster, des de l’any passat sota la direcció de la Judit Colell i servidora, de nou amb 16 alumnes.

En aquest temps, ja son 50 els i les estudiants que han passat pel màster i amb satisfacció podem dir que la majoria estan treballant al sector, molts en empreses sòcies de PROA.

Una ràpida ullada a les quatre edicions passades fa veure com d’important és l’educació i la formació contínua en el nostre sector. Els nous models de distribució, els drets VOD, la nova configuració del mercat televisiu i la constant evolució de les plataformes d’streaming, els nous models de finançament i de formats, la incursió de les sèries, tant de ficció com de documental, la sostenibilitat en els plans de rodatge i la producció, o la diversitat i la lluita contra els estereotips són ara elements estructurals.

El màster planteja un programa que vetlla perquè no només els joves recent graduats, sinó tots els professionals en actiu, recordem que el nostre sector és tan viu, canviant i permeable com la societat que l’envolta. I alhora, estratègic com cap altre en la construcció d’imaginaris integradors, vetllant pel respecte mutu, per la tolerància vers la diferència i per preservar la nostra cultura. Tot plegat incorporant nous formats i llenguatges que resultin en un audiovisual ric, amb continguts que interpel·lin les generacions joves i no tan joves.