Devicat | PROA

La màgia creativa de Piccolo Studio protagonitza la primera trobada d’empreses catalanes del videojoc

Més d’un centenar de professionals de la indústria es van congregar a l’edifici del Disseny Hub de Barcelona per desvirtualitzar i enfortir l’ecosistema català de gaming

La trajectòria meteòrica de Piccolo Studio, desenvolupador de l’aclamat títol Arise, i els avantatges de les aportacions reintegrables com a eina de finançament van centrar el passat dijous 17 de març la primera trobada mensual de professionals i empreses desenvolupadores de videojocs, organitzada per DeviCAT. Més d’un centenar de professionals de la indústria es van congregar a l’edifici del Disseny Hub de Barcelona per desvirtualitzar i enfortir l’ecosistema català de gaming, un cop superats els mesos més durs de la pandèmia.

“Aquest ecosistema l’hem de cuidar, incrementar i fomentar”, va subratllar Xavier Carrillo-Costa, president de DeviCAT, “perquè si no la feina d’aquests anys desapareixerà”. El màxim representant de l’entitat va posar en relleu l’equilibri entre estudis indies i empreses mitjanes i grans dins el teixit associatiu de l’associació, fet que permet afrontar en conjunt molt dels problemes que afecten la indústria, com els reptes d’espai, la gestió del talent o els aspectes laborals.

Per obrir la jornada, Marisol López, directora general d’Innovació i Cultura Digital, va advocar per seguir treballant en comú entre l’administració, les associacions i les universitats en el marc de la Taula dels videojocs. Per la seva banda, el regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, va demanar que la capital catalana sigui un exemple pel que fa al desenvolupament compromès i cívic de la indústria i d’innovacions com el metavers, que és capaç de crear societats paral·leles.

De la publicitat interactiva als videojocs

La xerrada principal de la jornada va anar a càrrec d’Alexis Corominas i Jordi Ministral, dos dels fundadors de Piccolo Studio, juntament amb Oriol Pujado. Els creadors de l’aventura poètica Arise van resumir una trajectòria que, des del 2015 fins avui, els ha portat des del món de la publicitat fins a signar un acord amb Private Division per publicar els seus propis projectes.

Els tres fundadors de l’estudi es van conèixer a una agència de publicitat audiovisual i interactiva i aviat van fundar la seva pròpia empresa dins del mateix sector. “Treballàvem en projectes molt curts i amb molta exigència creativa a nivell tecnològic i conceptual”, va destacar Alexis Corominas. “Això ens va ajudar a identificar ràpidament què venia i què era superflu quan rebíem un briefing”, va reconèixer.

Però la crisi econòmica del 2008 va provocar un tomb cap a l’avorriment en el món publicitari, segons els fundadors de Piccolo: “va haver-hi un gir cap al big data, el preu i el producte, i el que a nosaltres ens cridava era la creativitat”, va explicar Corominas.

Així és com van decidir invertir els beneficis que els havia donat la publicitat per crear la seva pròpia empresa de videojocs, on l’artesania i la cura pels detalls serien els trets distintius.

Els valors fundacionals de Piccolo Studio són fàcils de reconèixer a Arise: “volíem fer jocs que connectessin amb la gent, que emocionessin a través de l’experiència de joc, on el que fessis com a jugador formés part de la narrativa i que no fessin apologia de la violència”, va resumir Corominas.

Tot i que Piccolo vol dir “petit”, l’empresa va passar dels 8 treballadors inicials als 31 actuals. Dins d’aquest procés de creixement, Jordi Ministral va reconèixer que aconseguir finançament no havia estat fàcil. En el pitch del seu projecte empresarial, van jugar amb dues cartes: la dels empresaris d’èxit en el món de la publicitat, i la dels romàntics que havien optat per la creació de videojocs. “Ho havíem deixat tot per fer un joc amb una idea bonica”, va afirmar Ministral. “Era una idea per la qual valia la pena fracassar”. La barreja dels dos mons els va donar la història que necessitaven per atraure la inversió.

Gràcies a l’èxit d’Arise després de 22 mesos de producció, a Piccolo Studio se li van obrir les portes dels publishers. A més, els fundadors de l’estudi van reconèixer durant la jornada de DeviCAT que l’auge del teletreball arran de la pandèmia els ha ofert l’opció de fitxar talent de fora de Barcelona. De fet, la meitat de la plantilla actual és de fora de la ciutat.

Un dels punts cabdals en la gestió de l’equip és aconseguir que tothom tingui la mateixa visió de les coses quan s’afronta un projecte. “Quan es fan coses creatives, és molt fàcil que hi hagi desviacions”, va explicar Alexis Corominas. Per això, “parlem molt i fem reunions molt llargues, però tots tenim una idea molt clara del que s’ha de fer”.

Piccolo Studio també va parlar de la importància de “solapar” projectes i enllaçar-los perquè la maquinària mai s’aturi i es generin beneficis de producció. “Sempre has de tenir un pitch a la recambra, perquè mai saps amb qui podràs parlar”, va aconsellar Jordi Ministral als assistents.

Finançament del 70% d’un projecte

Tot seguit, Alex Pi, cap de finançament de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), va presentar l’eina de les aportacions reintegrables per finançar fins a un 70% del pressupost de desenvolupament d’un videojoc amb un 0% d’interès. “Es va retornant el finançament a mesura que s’obtenen ingressos, i d’aquesta manera no s’ofega la tresoreria a l’inici del projecte”, va explicar.

Lince Works, Jandu Soft, Unfinished Pixel i Digital Legends són algunes de les companyies que ja s’han beneficiat d’aquesta eina i que van compartir el seu testimoni durant la jornada.

Les aportacions reintegrables contemplen períodes de desenvolupament de fins a 18 mesos per a projectes de menys d’un milió d’euros i de 30 mesos per a projectes amb més pressupost. En cas que el projecte fos fallit, una part de l’import quedaria subvencionada.