Albert Solé, president de ProDocs

PROA | ProDocs

Tot esperant Godot, la història del documental

Article d’Albert Solé, president de ProDocs, per a l’InfoPROA del 26 de juliol del 2022.

Que em perdoni Samuel Becket per utilitzar el nom de la seva obra més icònica, però el que passa en aquest país amb el documental es troba entre l’autor irlandès i el Berlanga de Bienvenido, Mister Marshall: sempre esperant que passin coses que mai no acaben d’arribar. És amb aquest panorama que hem fet el traspàs a Prodocs. La Junta encapçalada per Ventura Durall ens ha cedit el testimoni al nou equip que presideixo i en el qual compto amb Tània Balló, Paula Palacios, Joan Salicrú, Valti Roda, Oriol Marcos i Leire Larisgoitia.

La junta sortint ens ha deixat, a més de molta feina feta en temps especialment complicats, un estudi sobre l’estat del documental elaborat per Gusano Films i que podeu consultar al web de PROA. Aquí queda ben palès aquest camí incert del gènere, amb una pèrdua constant d’inversions per part de les cadenes públiques i uns règims de contractació molt allunyats dels estàndards europeus.

És veritat, però, que s’estan obrint algunes escletxes en aquesta dinàmica tan reduccionista, que TV3 disposarà de més pressupost i que TVE està fent alguns passos, entre ells un nou portal de transparència i un nou acord amb Arte, que fan pensar que alguna cosa es mou en la direcció adequada. Per tant, continuarem empenyent, alhora que volem seguir expandint l’associació, demanant noves finestres d’exhibició i més despesa en el sector i aprofundint en el treball de PROA. Vull aprofitar per agrair a la Mariona Claveria el seu treball els darrers anys. Esperem amb ànsia el seu substitut per tornar a engegar al setembre la feina de l’associació amb totes les mans disponibles. Mentrestant, us desitjo un molt bon estiu i que el Godot que tots portem dins ens acabi arribant.