PROA

Traiem pit

Article de Jordi B. Oliva, productor d’Imagic TV i president de PROA, per a l’InfoPROA del 6 de setembre del 2022

Que les vacances siguin a l’agost és un absolut anacronisme, almenys des del punt de vista dels productors. A l’agost l’única cosa que passa de veritat és que seguim treballant, però amb molta més calor i amb la mainada cridant i saltant sota la figuera perfumada. I sense adonar-nos-en, el setembre ja és aquí i se’ns obre un curs ple d’oportunitats i reptes que entomem sense abaixar la guàrdia.

Un dels esdeveniments d’aquest període que arrenca que més orgullós em fa com a president de PROA és el Congrés Europeu d’Animació que se celebrarà a la tardor. Fruit directe de la feinada feta per la nostra federació en el projecte ALICE, al novembre reunirem a Barcelona els pròcers de l’animació europea, en un primer congrés que compta amb el suport d’institucions europees, espanyoles i catalanes. De vegades em queixo que no traiem prou pit del munt de coses que fem. Aprofito aquesta tribuna per fer-ho i per convidar-vos a tots els socis a fer-ho més sovint.

Vam tancar el juliol amb el nomenament de Sígfrid Gras com a nou director de Televisió de Catalunya. Torno a felicitar-te i desitjar-te molts encerts, Sígfrid. Ens convé treballar junts per assegurar-nos que tant des de TVC com des de la CCMA construïm un model conjunt on la producció independent sigui cabdal en la graella de programació.

Un nou curs, com deia, en què veuran la llum noves propostes legislatives per part de l’Executiu de Pedro Sánchez, sobretot la nova Ley del Cine y la Cultura Audiovisual. Una llei que sobre el paper lidera el ministeri de Miquel Iceta (exacte, el ministre de paper galdós en la Llei de Comunicació Audiovisual), però a la pràctica sabem que allà no es mou res que no aprovi Economia. Estem en converses amb tots dos ministeris i formem part d’un consell assessor que han creat. Confiem que aquesta vegada s’escolti el sector. Nosaltres lluitarem perquè així sigui.

La batalla dels drets és més viva que mai. En tots els àmbits. Ho batallem amb les televisions i les administracions. Ens cal una harmonització a nivell europeu que blindi els productors com a creadors, que ens garanteixi la capacitat d’explotació de les nostres propietats intel·lectuals, que ens permeti negociar millor en favor de més produccions de qualitat en tots els gèneres que toquem.

Confio en un nou curs amb més estrenes de cine, més presència en festivals i més premis. Amb un documental enfortit, amb més presència nacional i internacional. Amb una consolidació de les sèries i pel·lícules d’animació. Amb els nostres programes d’entreteniment  i les sèries de ficció omplint les graelles de totes les televisions del país i plataformes globals. Amb cada cop més videojocs fets a casa nostra jugant-se a tot el món.

Lluitarem per mirar d’obtenir més dotacions en tots els àmbits. Per assegurar-nos una legislació més favorable en totes les administracions. No són tasques senzilles. Volen constància i no abaixar la guàrdia. Però val la pena lluitar-les. Sobretot per fer veure que la feina que feu tots i cada un dels socis és, senzillament, collonuda.