En el sisè programa de Veus de l’Audiovisual, el president de PROA, Jordi B. Oliva, parla amb Judith Colell, directora, guionista, professora i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català. La conversa ens permet analitzar la salut de la indústria audiovisual catalana, la recuperació de les produccions amb versió original en català, el bon moment de l’animació, els problemes de finançament del gènere documental o el vessant creatiu de les tasques de producció.
“Estem recuperant bastant el múscul industrial que teníem”, sintetitza Colell. “Ens costarà un temps perquè han sigut uns anys molt complicats, i és cert que la centralització des del govern central no ens està ajudant gens”, afegeix. La presidenta de l’Acadèmia es mostra preocupada amb la capacitat de la indústria catalana per generar prou feina. “Ens estem esforçant per generar cada vegada més feina”, diu, “perquè si algú se’n vol anar a Madrid a fer una sèrie o pel·lícula perquè és meravellosa, fantàstic, però que no ho hagi de fer perquè aquí no hi ha feina”.
On Colell considera que hi ha hagut un progrés considerable en els últims anys és en la producció de pel·lícules en versió original catalana, com ha pogut comprovar pel nombre d’inscripcions en català que estan arribant de cara als XVI Premis Gaudí. Aquesta recuperació també es reflecteix en els pressupostos. “La meva preocupació no era que n’hi hagués poques, que també, sinó la diferència en la mitjana de pressupost entre les versions originals en català i les altres versions”, afirma Colell al pòdcast Veus de l’Audiovisual.
La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català també considera que gèneres com l’animació i el documental estan en un bon moment, si bé aquest últim gènere té un problema de finançament, malgrat que el sector a Catalunya és un referent per a tot l’Estat. “Tenim una manca de finançament de la Corpo, perquè crec que TV3 hauria de ser soci normal, habitual i natural dels documentals”, afirma.
Judith Colell també s’ha referit a la Residència de Guions de l’Acadèmia, que ha escollit una vuitena de projectes d’entre els 360 rebuts. “És molt important donar suport al desenvolupament. Penso que tenim seriosos problemes”, valora.
Una altra de les iniciatives de l’Acadèmia és la del Departament contra els Abusos en el Sector Audiovisual i de les Arts Escèniques a Catalunya, que Colell valora molt positivament.
A més, considera importants els passos que la indústria està donant per afavorir la igualtat entre homes i dones, ja que excepte àrees com vestuari o maquillatge que estan molt feminitzades, en la majoria de posicions les dones representen menys de la meitat. “Cal que seguim donant aquest sistema de punts i quotes mentre no hi hagi un 50% estable”, defensa.
Com a codirectora del Màster en Producció Executiva Audiovisual Blanquerna-PROA, que tot just acaba d’arrencar la seva cinquena edició, Judith Colell també ha fet una defensa de la producció com a professió en alça. “Dins de la producció encara hi ha espai per créixer, hi ha possibilitats no només de cinema, televisió i sèries, sinó també videojocs, animació, documental, corporatiu i moltíssimes més opcions”, considera. “Necessitem productors que entenguin que la producció és creativa i que als directors ens calen productors amb els quals puguem anar de bracet i que el nen sigui dels dos”, conclou.