“La diversitat no és una moda, sinó una forma de rendibilitzar el talent fent que aquest se senti còmode”. Així ho va expressar Inés Alcolea, responsable de comunicació de Gameloft Barcelona, a la quarta trobada d’empreses catalanes de videojocs de DeviCAT, que es va celebrar el passat 22 de juny, per darrera vegada abans de les vacances d’estiu. Amb el títol #VideojocsAmbOrgull, la jornada moderada per la periodista Deborah López Rivas va ser la més multitudinària fins a la data i va servir per reflexionar sobre la diversitat al sector dels videojocs. En aquest sentit, va permetre visualitzar les mesures que les empreses desenvolupadores estan implementant per crear espais de treball segurs i inclusius.
Mesures que, en el cas de Gameloft, passen per tenir en compte els activistes i les associacions de l’àmbit LGTBIQ+ com COGAM, que imparteix un curs de sensibilització a l’empresa. L’estudi també fa una formació inicial obligatòria contra l’assetjament, fa un seguiment davant de situacions de conflicte i integra continguts de la comunitat LGTBIQ+ a les seves comunicacions. “Les vivències úniques ens aporten una manera de veure el món diferent”, defensa Alcolea.
Aquesta és una idea que comparteix Petoons Studio, on més del 40% de l’equip i més del 55% de la directiva formen part de la comunitat LGTBIQ+. La sensibilitat a favor de la diversitat comença ja en el moment del procés de selecció, quan es fomenta la creació d’un equip variat. I es reflecteix en el videojoc. “Els jocs no són independents dels ideals”, manifesta Maria Amaro, responsable de comunicació de Petoons. “Hi mostrem famílies de tot tipus, personatges LGTBIQ+ i parelles queer com un element més”, afegeix. Perquè es segueixin complint els drets de la comunitat, la companyia ha format un comitè de diversitat format per deu persones que representen els diferents departaments i col·lectius, ja que, segons Amaro, “si un joc és per a tothom, ha d’estar creat per tot tipus de persones”.
“Tenir en compte la diversitat i la inclusió no és un detall; cal un enfocament continu i holístic en què ens hem de preguntar com ser millors que fa uns mesos”, emfatitza Carlota Crusafon, Senior Producer a GameHouse, estudi format per un 36% de dones. Un dels valors principals de la companyia és la llibertat a ser una mateixa. Això ha portat a impulsar mesures com la cerca de la imparcialitat, també des del subconscient, en la selecció de candidatures, o la flexibilitat horària real.
Per la seva banda, el CEO i director creatiu de Beautiful Glitch, Julián Quijano, va destacar l’eina del sensitivity reading, que consisteix a fer una lectura crítica del videojoc dins de l’equip per intentar que sigui considerat amb els diferents públics, encara que el to de l’obra sigui irreverent o fantàstic, com en el cas del títol Monster Prom. Aquest procés condueix a dialogar, escoltar, aprendre i créixer. “Si ens esforcem a fer productes més diversos i representatius, ens obrirem a equips més diversos i interessants, en comptes d’acabar en un equip amb deu persones com tu”, va afirmar Quijano.
Com sobreviure a un Kickstarter?
Més enllà de la temàtica principal de la trobada de DeviCAT, José Antonio Andújar, CEO de l’estudi JanduSoft, va explicar en una conferència com ha sobreviscut a set campanyes a la plataforma de crowdfunding Kickstarter. Va començar el 2017, quan va aconseguir 11.000 dòlars per fer realitat el joc Caveman Warriors. Una de les últimes campanyes, la del RPG Sword of the Necromancer, va acumular més de 200.000 euros en aportacions.
“De vegades no són campanyes per obtenir fons, sinó una eina de pre-venda, de marketing o per validar productes”, va aclarir Andújar.
Perquè un projecte a l’eina de micromecenatge sigui exitós, el responsable de JanduSoft considera que cal complir quatre fases:
- Estudi: anàlisi d’altres campanyes, sobretot de les més exitoses, per analitzar què han fet bé.
- Crear comunitat: cal abordar aquest objectiu abans d’impulsar una campanya. Les xarxes socials són un bon aliat. Per esprémer-les al màxim, les imatges promocionals, els tràilers, els anuncis de pagament i la creació de links personalitzats per analitzar les mètriques són recursos de molt valor.
- Llançament: Andújar va reconèixer que aquest és un dels moments més durs. Per no morir d’èxit, va recomanar tenir planificats i preparats tots els upgrades que s’han d’anar compartint a mesura que es compleixen els objectius de finançament. Per difondre la campanya, també va recomanar comptar amb serveis de publicitat especialitzats en micromecenatge. Jellop, per exemple, segmenta el públic de les xarxes socials en funció de si és usuari de Kickstarter. Altres tàctiques que funcionen, segons Andújar, són oferir als mecenes objectes físics, productes exclusius o avantatges pel fet de fer l’aportació el més d’hora possible (el que es coneix com a early birds).
- Post-llançament: és el moment d’enviar les recompenses o add-ons. Andújar recomana contractar empreses de fulfillment per preparar i enviar les comandes, i d’aquesta manera no agafar-nos els dits. Una altra recomanació és crear una botiga on adquirir els add-ons per aprofitar l’estela de la campanya.
Talent Open Mic
La trobada de DeviCAT va finalitzar amb un carrusel de projectes desenvolupats per alumnes de TecnoCampus-UPF, ENTI-UB, la Universitat de Girona i CIFOG (Cicles Formatius Girona). Els i les responsables de cada projecte van explicar els reptes i virtuts de les seves creacions mentre mostraven un tastet dels projectes en vídeo:
- Eric Osuna Montijano (ENTI) va presentar Project solar, un joc d’exploració i resolució de puzles que acompanya una nena nascuda en un món contaminat.
- Paula Hiz (UPC), de Chamfer Studios, va mostrar DUNE: Special Spice OPS, un joc d’estratègia i exploració ambientat en el món Dune. Prop de 25 persones han participar en el seu desenvolupament.
- Oriol Viu Duran (UdG) va mostrar la cara més filosòfica dels videojocs amb Wava, un plataformes minimalista, geomètric i conceptual que gira al voltant de trobar el teu lloc en el món.
- Joan Mesalles Campos i el seu equip (ENTI) es van preguntar què passaria si en comptes d’haver de buscar una clau com a tants altres videojocs, el propi jugador fos la clau. Així, el robot protagonista de Through Kippy’s Eye es pot transformar en diversos objectes per resoldre els puzles.
- Oriol Valverde (UPC) va presentar Caronte Mandate 2, un joc desenvolupat en tres mesos amb Unity i assets d’Apple Store.
- Adrián Jaime (ENTI) va oferir un tastet de Soccer Legends, un joc de mòbil que permet col·leccionar jugadors de futbol temàtics i amb poders especials per entrenar-los i portar-los al cim de la competició.
- Lluís Pla i Joshua (CIFOG) van mostrar el survival de zombis The Fall.
- Denis Deckoning (UPC) va portar a la trobada Dune: Fremen’s Rising, un joc desenvolupat amb un motor propi on has de combinar les habilitats de tres personatges per avançar entre les tropes enemigues. El títol compta amb veus d’actors de doblatges professionals.
- Eric Fradera (UPF) va sorprendre amb The lightkeeper, un joc inspirat en la novel·la La pell freda, d’Albert Sánchez Piñol, on el jugador ha d’intentar escapar d’una illa solitària, resolvent puzles d’entorn.
Vols conèixer més detalls sobre aquests projectes? Recupera’ls a través del hashtag de Twitter #TalentOpenMic!
I si vols participar a les trobades mensuals amb professionals del sector dels videojocs, escriu a social@devi.cat. També pots seguir el compte de Twitter @Devicat_ per mantenir-te informat dels pròxims actes de l’associació.