ProDocs

Arribar a Amsterdam somiant

Article de Marieke van den Bersselaar, productora executiva de Polar Star Films, per a l’InfoPROA del 3 de gener del 2023.

Una coproducció amb Dinamarca, un llargmetratge per a una gran plataforma, una coproducció amb França amb vuit cadenes de televisió internacionals: són exemples de les produccions en què vam treballar l’any passat i durant les quals no vam veure en persona els nostres interlocutors internacionals ni una vegada.

Aquest novembre m’estava fent la maleta per a un esdeveniment clau a l’agenda de qualsevol productor de documentals: l’IDFA, a Amsterdam. Després de dos anys de pandèmia, el festival i el mercat tornaven a estar planificats en tota la seva esplendor. Però abans de sortir vaig tenir una sensació incòmoda: com a professionals del gènere documental, que sol enfocar-se en les desigualtats socials i mediambientals del món, ens podem permetre agafar tots un avió per reunir-nos, contaminant el món que intentem millorar?

En arribar a Amsterdam, vaig començar a trobar-me amb companys i companyes que no havia vist en uns quants anys. Per primera vegada en molt de temps, vaig poder intercanviar idees en directe i parlar sobre problemes o reptes de l’ofici. M’he retrobat amb commissioning editors de televisions i hem solucionat temes que feia temps que intentava resoldre per correu electrònic; he pogut gaudir dels pitches de projectes prometedors, participar en xerrades de gent inspiradora, conèixer directors i futurs coproductors, i he vist documentals a la pantalla gran i els he analitzat amb companys allà presents. M’he omplert d’inspiració i alegria per poder dedicar-me a aquest gènere que tant estimo.

De nou a Barcelona, he hagut de concloure que sí que és important que ens veiem de tant en tant en persona. Indubtablement, el diàleg directe, compartir, sentir i parlar naturalment sense barreres és crucial per treballar plegats. El millor és que aviat podrem intercanviar els seients estrets de l’avió per un viatge somiat: l’empresa European Sleeper ha anunciat que introduirà un tren de nit entre Barcelona i Amsterdam. D’aquesta manera podrem arribar de forma més sostenible i fer les nostres pel·lícules somiades.

Feliç any nou!