Yolanda Sánchez, Gameloft

Devicat | PROA

Companyes, el talent no cau del cel

Article de Yolanda Sánchez, HR Director a Gameloft, per a l’InfoPROA del 17 de maig de 2022

Talent… Podem definir-lo com aquella capacitat que totes les empreses busquem entre les candidates, escodrinyant àvidament durant els nostres complexos processos de selecció. Aquella que ha suscitat tant de debat a l’hora de respondre: neix o es fa?

I no negaré que existeix un component de predisposició personal, però no ens enganyem: sense desenvolupament durant el nostre procés maduratiu (personal i professional), no existirà el talent, ja no només com el reconeixem, sinó també com el desitgem.

I cada cop desitgem més! I no podem esperar que només les candidates es preocupin per complir els nostres desitjos i encaixar en aquella anhelada traducció del talent en la nostra realitat laboral.

Quin és, doncs, el paper de les empreses? Si em permeteu un símil primaveral, només les llavors plantades sota l’atenta experiència de les jardineres floreixen per acabar donant fruits de la més alta qualitat.

Parafrasejant Francisco Umbral, “el talent, en bona mesura, és una qüestió d’insistència”. I no hi estem insistint suficientment. Podríem plantar més llavors, però, sobretot, hem d’imprimir més força en ajudar-les a florir.

Els dies de reclutament reactiu han quedat enrere. Ara recorrem a la cerca directa, proactiva, i moltes vegades no dona fruits. O no existeix allò que desitgem o no hi ha suficient oferta per a tanta demanda.

Actuem-hi, si us plau. Cal insistir en educar el talent que desitgem obtenir, no ja quan les professionals s’han format i han començat la seva cerca particular del Sant Grial. Cal actuar quan encara podem ser determinants, incidint, formant, forjant competències i mostrant el futur del nostre sector, avançant-nos a allò que sabem que està per arribar. Cal incidir en els professionals del present, però també en els del futur.

No espereu a que el talent arribi a les vostres empreses per casualitat o pel bon fer de les reclutadores, no deixem recaure tot el pes de la responsabilitat en les entitats formatives. Participeu en el seu desenvolupament. Sigui feta la pro activitat formativa empresarial!