PROA | ProAnimats

Dia Internacional del Doblatge

Article de Toni Albert, CEO de Motion Pictures Entertainment per a l’InfoPROA del 13 de juny de 2023

Ahir vam celebrar el Dia Internacional del Doblatge. En la nostra estimada nació, som un exemple de lideratge i professionalitat en l’art de donar veu a les pel·lícules. Sens dubte, hi ha tant defensors fervents com detractors acèrrims del doblatge. En el meu sector, les produccions d’animació, el doblatge és un element vital que impacta directament en el resultat final de l’obra.

No obstant això, ha sorgit un nou actor en l’àmbit del doblatge: la Intel·ligència Artificial. Aquesta eina amenaça de doblar en temps rècord i imitar de manera sorprenentment fidel la veu original d’un actor en diferents idiomes. I per si això no fos suficient, ha entrat en escena el Vubbing, que permet modificar els moviments dels llavis de l’actor per adaptar-los a l’idioma que està sent doblat.

Així com va ocórrer en el Renaixement del segle XV i la Revolució Industrial del segle XVIII, ara ens trobem immersos de ple en la Revolució Tecnològica del segle XXI, que marcarà un abans i un després en totes les indústries, incloent-hi la del doblatge. No obstant això, és important destacar que la IA encara té limitacions en termes de captar matisos emocionals i adaptar-se a contextos culturals específics. La interpretació i l’expressió de les emocions humanes són aspectes difícils de replicar completament amb la tecnologia actual. Per tant, tot i que la IA pugui realitzar el doblatge bàsic, és probable que es requereixi la intervenció humana per garantir una qualitat òptima i una interpretació precisa. Sense entrar, a més, en temes jurídics i de copyright de veus, lleis que encara estan per redactar-se.

En conclusió, mentre ens endinsem en aquest nou capítol de la història, és necessari valorar l’essència i la mestria que els actors de veu humana aporten al doblatge. La Intel·ligència Artificial pot ser una eina útil, però no hem de permetre que reemplaci completament la passió, la sensibilitat i la creativitat que només els éssers humans poden oferir.

Continuem celebrant i defensant l’art del doblatge!