PROA | ProAnimats

El tercer congrés Animar_BCN portarà a Barcelona prop de 60 entitats europees vinculades al sector de l’animació

Entre el 26 i el 28 de novembre Barcelona es convertirà en la capital europea de l’animació per tercer any consecutiu

Entre el 26 i el 28 de novembre Barcelona es convertirà en la capital europea de l’animació per tercer any consecutiu. La ciutat acollirà un cop més Animar_BCN, la convenció europea d’animació. La trobada reunirà una norantena de congressistes representants d’unes 60 entitats europees de la indústria, incloent-hi associacions i federacions de productors, responsables de polítiques públiques, fons inversors i televisions. Tot plegat amb el propòsit d’analitzar l’animació europea amb una mirada que englobi tota la cadena de valor del sector i tots els territoris del continent. De fet, hi estaran representats 24 països europeus.

Nascut com a iniciativa de la Federació de Productores Audiovisuals (PROA) i ProAnimats, Animar_BCN és un fòrum de debat per a fomentar la competitivitat, la cooperació i la visibilitat de l’animació europea. Se celebra des del 2022 i aquesta serà la seva tercera edició.

Un dels punts candents en l’edició d’enguany serà el debat sobre l’impacte que la Intel·ligència Artificial està tenint dins la indústria. L’afectació sobre la propietat intel·lectual de les obres, els processos i els professionals centrarà un grup de treball que estarà moderat per Lucía Recalde, cap de la Unitat Europa Creativa MEDIA, DG CONNECT —Communications Networks, Content and Technology— de la Comissió Europea, i Moe Honan, vicepresidenta d’Animation in Europe.

Els agents de la indústria també reflexionaran sobre l’animació verda. Analitzaran les iniciatives de sostenibilitat ambiental que s’estan aplicant dins del sector i avaluaran la possibilitat d’assolir un estàndard europeu. Aquest grup de treball estarà moderat per Carlota Guerrero, Manager de la Catalunya Film Commission i EUFCN Co-President, i Dirk Beinhold, vicepresident d’Animation in Europe.

En tercer lloc, un altre grup de treball se centrarà en el marc legal de les obres d’animació europees. Abordarà la implementació de l’AVMSD (Audiovisual Media Services Directive) i altres directives europees que influeixen en la definició d’“empresa productora independent” o “obra europea” i en la retenció de la propietat intel·lectual, entre altres aspectes. Serà un grup co-moderat per Els Hendrix, Executive Director – Federal Government Commissioner for Culture and the Media. BKM, i Philippe Alessandri, president d’Animation in Europe.

El foment de les coproduccions d’animació europees serà un altre dels punts a debatre, amb un focus especial en els programes de finançament públic, les coproduccions minoritàries i paneuropees i els incentius fiscals. La moderació d’aquesta discussió anirà a càrrec d’Alex Traila, Pilot Programme for Series Coproduction – Programme manager Eurimages, Consell d’Europa, i Iván Agenjo, vicepresident d’Animation in Europe.

Per aprofundir en aquesta qüestió, Animar_BCN oferirà un acte obert al públic professional que, amb el títol “Let’s talk Europe”, analitzarà el pes de la coproducció europea tant d’obres cinematogràfiques com de no cinematogràfiques. Per fer-ho, mostarà com les productores, distribuïdores, canals i institucions de tota Europa mesuren l’èxit d’aquest tipus de col·laboracions. S’exposaran els casos d’estudi de la pel·lícula Rock Bottom (amb els seus productors, Alba Sotorra i Robert Jaszczurowski) i de DeAPlaneta (amb el seu director de continguts i distribució, Carlos Biern). Durant la sessió, presentada pel tresorer d’Animation in Europe, Pablo Jordi, també intervindran Alessia Sonaglioni, Programme Manager del Programa Pilot de Coproducció de Sèries, Consell d’Europa; Patricia Hidalgo, directora de Continguts Infantils i Educatius de la BBC; Yago Fandiño, director de Clan i Continguts Infantils de RTVE; Andrea Basilio, cap de Continguts Infantils de RTP; Martin Engelhardt Hansen, Director of Business Affairs de DR; Todor Ignatiov, cap del departament de Cinema i Programes Estrangers de la BNT, i Muntsa Tarrés, productora executiva de Coproduccions Infantils i d’Animació de 3CAT.

Les conclusions dels quatre grups de treball es posaran sobre la taula en una sessió oberta al públic que tindrà lloc el matí de dijous 28 de novembre a l’Auditori de Blanquerna-Universitat Ramon Llull. La sessió estarà conduïda per Cristina Angelucci, editora de l’European Animation Journal. Per assistir-hi cal registrar-se.

Animar_BCN és una iniciativa de PROA y ProAnimats, i compta amb el suport de l’ICEX, l’ICEC, el Ministerio de Cultura, l’ICAA, l’Ajuntament de Barcelona i Animation in Europe, i la col·laboració de CEE Animation, DSAF!, European Animation Journal, la Universitat Blanquerna-Ramon Llull i DIBOOS.

Entre les entitats que hi estaran representades es troben ASIFA AUSTRIA (Association Internationale du Film d’Animation); UPFF  (Union des Producteur·ice·s Francophones de Films & Séries); WALLIMAGES; SCREEN BRUSSELS; VOFTP (Flemish audiovisual producer’s association);  ABAP (Bulgarian Animation producers); NFC (Bulgarian Film Center); BNT (Bulgarian National Television); Croatian producers association HRUP; CAA Cyprus Animation Association; Ministry of Culture, Republic of Cyprus; ASAF (Association of Czech Animation Film); Czech Film Fund; Producentforeningen; Animation Denmark; DR (Danish Broadcasting Corporation); DFI (Danish Film Institute); Estonian Animation Association; Estonian Film Institute; APFI (Audiovisual Producers Finland); AVEK Audiovisual Centre; AnimFrance (Syndicat des Producteurs de Films d’animation); Ministère de la Culture, Republic of France; Produzentenallianz (German producer’s alliance); FFA (Germany’s national funding institution); BKM (Minister of State for Culture and the Media); Hellenic animation association; E.K.O.M.E. (Hellenic Film and Audiovisual Center-Creative Greece); HAPA (Hungarian Animation producers association); Hungarian National Film Institute; Animation Ireland; Screen Ireland; Comisiún na Meán (Irish Media Commission); CARTOON ITALIA; LAA (Lithuanian animation association);  Lithuanian Film Cente; ALPA/XR (Association Luxembourgeoise des Prodcuteurs d’Animation et d’Expériences Immersives); Film Fund Luxembourg; NPA (Animation Norway); NFI (Norwegian Film Institute); NRK (Norwegian Broadcasting Corporation); SPPA (Polish animation films producers’ association); APPA (Associaçao Portuguesa de productores de Animaçao); RTP (Rádio e Televisão de Portugal); ICA (Instituto do Cinema e do Audiovisual); APAF (Asociácia producentov animovaného filmu/ Slovak Association of Animated Film Producers); DSAF! (Slovene Animated Film Association/ Društvo slovenskega animiranega filma); Animation UK, BBC (British Broadcasting Corporation); BFI (British Film Institute); ICAA (Instituto de la Cinematografía y las Artes Audiovisuales, España); Industrias Culturales (Ministerio de Cultura, España); RTVE (Radio Televisión Española); DIBOOS;  TVC (Televisió de Catalunya), ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals); ProAnimats; PROA; Europa MEDIA CREATIVA; Eurimages; CARTOON; CEE Animation; Anima Mundi; CEPI, i CineRegio, entre d’altres.