PROA | ProFicció

I vosaltres, què dieu?

Article d’Àngels Masclans, productora a Fresdeval Films i Dos Soles Media, per a l’InfoPROA del 18 d’abril del 2023

Acabeu de conèixer algú, porteu una estona de conversa amable i sembla que s’ha de triar tema abans que s’imposi un silenci incòmode.  Surt que sou productores de cinema, i, després d’un “ah, que interessant!”, us pregunten allò de: “i la productora, què fa?, és qui posa els diners, oi?”. Vosaltres, que ja sabeu que teniu més pinta de posar-hi ganes que diners, recorreu a la resposta apresa per explicar bé el que feu, però sense entrar massa en detalls per por a no callar.

A PROA som una bona colla, i segur que quan us pregunten, cadascú diu la seva, perquè hem arribat a fer el que fem seguint camins i vocacions diverses, i perquè ens agraden molt els matisos. Potser sí que s’acaba entenent que assumim la iniciativa, la coordinació i el risc econòmic de la producció de continguts audiovisuals, però crec que majoritàriament li donem una pàtina de romanticisme: unes donen suport al talent, altres fan possible que una idea esdevingui una pel·lícula, potser altres gestionen drets i recursos que porten a la pantalla i d’altres acompanyen creadores i formen famílies cinematogràfiques… I és que si no fos perquè estimem el que fem i amb qui ho fem, la lletra petita se’ns faria indigerible.

M’agradaria sentir-vos quan us presenteu; a cada resposta trobaria una manera diferent de produir, i de totes n’aprendria. Aquesta és una de les raons principals per les quals m’interessa tant coproduir, per compartir mirades, objectius, experiències i riscos, i per fer família, no només amb les creadores (a les quals admiro profundament), sinó amb vosaltres (a qui admiro igual de profundament).

Pocs negocis hi ha com el nostre, en què les col·legues, més que competència, siguin companyes de viatge.  Això no té preu, celebrem-ho!