La idea que les finestres d’explotació siguin més flexibles i versàtils és cada vegada més comuna dins la indústria. La realitat ha canviat, donant l’oportunitat als espectadors de gaudir de pel·lícules a les diferents plataformes en el moment que prefereixin. Una cosa impensable fa un parell de dècades, però que ha estat possible gràcies a l’evolució del consum de productes audiovisuals a Internet.
No obstant això, la finestra cinematogràfica encara continua sent un puntal del sector. Per exemple, l’assistència als cinemes el 2022 ha augmentat un 45% en comparació amb l’any anterior, assolint els 61,2 milions d’espectadors. L’última gran estrena de l’any, Avatar: El sentit de l’aigua, ha contribuït en gran manera a fer possible aquests números i s’ha convertit en la pel·lícula amb el millor debut de l’any estant exclusivament als cinemes. Hem vist que fan falta més fenòmens cinematogràfics com aquest per continuar alimentant un sector que pateix quant a l’exhibició.
El dia de la seva estrena, la segona part d’Avatar va atreure més de 285.000 espectadors a les sales de cinema d’Espanya i en el seu primer cap de setmana va superar els 7,3 milions d’euros a nivell nacional, unes xifres que no es veien des del 2019. Aquell cap de setmana van acudir a les sales més d’1,2 milions d’espectadors, un rècord d’assistència del 2022.
Amb el nou film d’Avatar es posa de manifest la capacitat del cinema per mobilitzar milions de persones, un aspecte fonamental perquè tot l’engranatge de la cultura audiovisual funcioni i contribueixi a generar espai per a tots.
Els diferents agents implicats en l’audiovisual, com són les institucions públiques, les associacions de productors, les plataformes i canals de televisió i els empresaris de cinema, haurien d’acordar unes finestres d’explotació mínimes amb les quals tots els formats puguin conviure en harmonia i evitar confondre l’espectador, àvid d’estrenes immediates i amb molta oferta per triar.