Fa unes setmanes Bill Gates va afirmar en una entrevista al diari financer alemany Handelsblatt: “Fins ara, la IA podia llegir i escriure, però no entendre el contingut. Els nous programes com ChatGPT faran més eficients molts treballs d’oficina en ajudar a redactar factures o cartes. Això canviarà el nostre món”.
A mesura que la IA continua avançant, ens permet als productors i cineastes ser més eficients i creatius en la producció audiovisual. La IA està transformant la manera en què es produeix contingut, la qual cosa permetrà a la indústria del cinema i la televisió continuar evolucionant amb menys risc i millorant en el futur.
Però no tot són bones notícies, ja que la IA també pot tindre aspectes negatius, com la deshumanització, la discriminació, el risc de pèrdua d’ocupació, la dependència tecnològica i la limitació de l’abast de l’audiència, per no parlar de l’homogeneïtzació del contingut. És important considerar acuradament aquests efectes negatius i buscar maneres de mitigar-los mentre aprofitem els beneficis que la IA pot oferir en la producció audiovisual.
Però tornant a “l’eina que canviarà el món”: com pot ChatGPT ajudar la indústria audiovisual?
ChatGPT pot ajudar en la producció audiovisual en proporcionar una forma ràpida i eficient d’obtindre informació i respostes a preguntes freqüents. Per exemple, en la producció d’un programa de televisió o una pel·lícula, hi ha molts detalls i preguntes que els membres de l’equip poden tindre, com informació sobre el guió, detalls tècnics sobre la filmació o la ubicació d’un recurs específic. En lloc d’haver de buscar manualment aquesta informació, l’equip pot fer preguntes a ChatGPT i rebre respostes precises en temps real.
A més, ChatGPT també pot ser utilitzat per a ajudar en la investigació i el desenvolupament d’idees. Per exemple, si un equip està treballant en la creació d’un nou guió o història, pot fer servir l’eina per a buscar inspiració, generar idees o fins i tot ajudar en l’escriptura. ChatGPT també pot ser emprat per a analitzar la resposta del públic a una pel·lícula o programa de televisió, la qual cosa pot ser útil en la presa de decisions per a futurs projectes.
Les últimes línies ens porten a preguntar-nos: podrà ChatGPT crear continguts al marge dels guionistes basant-se en els seus algorismes? Seran aqueixos continguts tan complexos per a transmetre una cosa tan -suposadament- autèntica i genuïna com les emocions humanes? Fa una mica de por, però probablement la resposta en un futur pròxim serà sí.
És possible que en arribar al final d’aquest article us aparega un dubte: ha sigut generat per ChatGPT?
La resposta és NO, però fins i tot aquesta línia podria ser una mentida creada per una intel·ligència artificial. Al cap i a la fi, el sentit d’una màquina és servir l’ésser humà. Almenys fins que prenguen consciència de si mateixes. Skynet està a la vora.