«Una altra productora no ho faria així» és una idea que sovint ens hem sentit dir. Sol passar quan estem en un rodatge i algú s’assabenta que els qui estem allà, amb la càmera o subjectant la perxa, som els propietaris de l’empresa. Això desperta la curiositat i diem que sí, que segurament una altra productora ho plantejaria d’una altra forma.
En realitat, el que ens fa més conscients de les particularitats de la nostra forma d’organitzar-nos ha estat trobar-nos amb altres cooperatives: col·lectius de treballadors amb qui compartim formes de fer, tot i pertànyer a sectors professionals diferents. Per exemple, el servei de neteja que tenim contractat: la treballadora que ve a endreçar l’oficina és sòcia de la seua empresa. I quan l’empresa és una cooperativa de treball associat, “sòcia” vol dir “propietària”. Una propietat compartida amb la resta de companyes i companys, que assegura una gestió democràtica, basada en l’aportació de treball i no del capital.
Les cooperatives compten amb un codi de valors ètics acordat a nivell internacional per les cooperatives d’arreu del món, com la solidaritat i l’ajuda mútua, o la independència dels poders públics. Són valors que una cooperativa assumeix de forma legal.
Això sí, l’encaix d’una cooperativa de treball associat en el sector audiovisual planteja alguns reptes. Mantenir una massa salarial estable no és fàcil, quan el finançament per als projectes no es presenta de forma regular. Tanmateix, en la nostra experiència, la pertanyença a una cooperativa ens ha fet més resilients que si ens haguérem enfrontat als avatars del sector cadascú pel nostre costat. És una experiència compartida amb altres empreses d’economia social, i ens plantegem si fórmules com la de les cooperatives de plataforma podrien donar resposta a qüestions de precarietat i inestabilitat, o d’eficiència en la gestió de recursos, que enfronten els freelancers amb els quals treballem.
Un principi vital per al nostre funcionament és el de la intercooperació. Al País Valencià, l’entitat més representativa de les cooperatives de treball associat és FEVECTA. Al seu si, està ara mateix en procés d’estudi si les cooperatives federades que treballem en l’àmbit de la cultura podríem constituir una sectorial. Aquest procés ja està provocant que ens comencem a trobar, a conéixer-nos i a dilucidar quines són aquestes coses que cadascuna experimenta per separat com a rareses, però que, quan xarrem entre nosaltres, ens adonem que són particularitats compartides.