PROA | ProDocs

Que el boom de la IA ens agafi preparades

Article d’Anna Giralt Gris, productora de GusanoFilms i Artefacto per a l’InfoPROA del 25 d’abril del 2023

L’impacte de la intel·ligència artificial (IA) al sector audiovisual és innegable. L’aplicació d’aquests models -des del seu vessant més analític i predictiu al boom actual de la IA generativa- modificarà molt els processos creatius.

Un dels fets més destacables d’aquests nous processos és la millora de la comunicació humà-màquina; ara ja som capaços de comunicar-nos en llenguatge natural amb un software, ChatGPT o Midjourney en són un clar exemple. Ja podem descriure una imatge i els models l’executen, i també un so, un vídeo, i un llarg etcètera.

El hype actual d’aquesta tecnologia, inflat per diversos actors que fa anys que hi inverteixen sumes astronòmiques, fa que tot vagi massa ràpid. No hi ha temps per assimilar tants canvis, i molt menys per entendre com funciona tot això. Nosaltres, des de GusanoFilms, ja fa anys que ho investiguem i segurament tenim cert terreny guanyat per navegar en aquesta allau d’informació, però igualment és inabastable.

Però que això no ens tiri enrere; cal entendre bé aquesta tecnologia i debatre el seu impacte: abans que el green light dels projectes sigui delegat totalment a un algoritme o abans que aquesta tecnologia estigui tan incrustada al nostre dia a dia que es torni invisible.

La IA comporta molts reptes, i també moltes oportunitats, però sento que aquest debat no té lloc al sector, i és molt necessari. Està passant al món de la fotografia, al món de l’educació i en altres àmbits, però en el cinema independent el debat sembla inexistent.

Com bé apunten la investigadora Cate Krawford i l’escriptor Evgeny Morozov, la IA no és ni artificial ni és intel·ligent, i fora bo buscar altres maneres de pensar-la des del cinema.