Alba Barneda, Partner & Head of Production de Canada

ProFicció

Reivindicant l’error

Article d’Alba Barneda, Partner & Head of Production de CANADA, per a l’InfoPROA del 12 de setembre

Fa uns mesos vaig assistir a una xerrada de la directora creativa Laura Visco i em va sorprendre veure que estructurava la seva presentació enumerant els errors que havia comès al llarg de la seva carrera. Aquest enfocament, des de la humilitat, el vaig agrair després d’un cap de setmana veient a homes pujant a l’escenari a treure pit.

Els canvis socials que estem travessant en els últims anys han permès que certs valors, que acostumem a relacionar amb un àmbit més social i no tan empresarial, i que l’autora Jennifer Armbrust anomena propis de l’economia femenina, comencin a estar cada cop més presents en el nostre sector i en les nostres productores i produccions.

L’autora defensa, per exemple, l’acte d’experimentar, de no saber i de perdre la por a l’error, ja que el que no sàpigues és probable que ho aprenguis en el camí. Però també defensa molts altres aspectes que crec important revisar per intentar assimilar i incloure’ls dins de les nostres estructures: l’empatia, portar la intel·ligència emocional a les nostres oficines, crear llocs segurs on la gent pugui sentir-se realitzada, però alhora pugui cuidar el seu cos i cultivar la seva felicitat. Tots ells són valors positius i reivindicables, i oposats a l’herència del capitalisme americà (l’economia que anomenaríem masculina) del qual costa alliberar-se.

La meva experiència com a productora es basa principalment en l’àmbit de la publicitat i el videoclip, on aquesta herència està molt present. Per guanyar un projecte, per exemple, competeixes contra altres productores. Des que recentment a CANADA hem entrat en el món de la producció audiovisual de cinema, he pogut veure de prop com la indústria passa, en la majoria dels casos, per tot el contrari: la suma de diverses productores que ajunten forces i aconsegueixen tirar endavant una producció. I aquesta part col·laborativa pot ser només l’inici de molts altres valors que hauríem de reclamar.

Com a productores i productors, està en les nostres mans crear aquest nou model d’empreses, generoses, sostenibles i col·laboratives. És el model que defensen i promouen entitats com Dones Visuals. El món audiovisual hauria de ser pioner en aquest àmbit igual com ho ha estat en d’altres.