Alba Bosch Duran, productora executiva d’Oberon Media

PROA | ProFicció

Trobar-hi sentit no sempre és fàcil

Article d’Alba Bosch Duran, productora executiva d’Oberon Media, per a l’InfoPROA de l’11 d’octubre del 2022

Endinsar-se al món de la producció independent en el temps que ens ha tocat viure pot semblar un acte de fe. A mi sovint m’ho sembla.

Tot i que el cinema independent nacional s’exhibeix als millors festivals d’arreu del món, el seu llenguatge s’allunya dels models de consum i desapareix de l’imaginari col·lectiu. La presència de les sales s’atenua paulatinament, les plataformes i el seu nou idioma s’erigeixen en els únics temples del consum audiovisual, escombrant els distribuïdors i ara els productors amb la nova llei de l’audiovisual. La seva força devastadora és una espasa de Dàmocles que hem incorporat al nostre dia a dia. Un punt d’angoixa en “l’anar tirant” d’una calma tensa.

És quan m’envaeix aquest discurs que necessito desgranar la feina que fem per trobar-li el cor. La labor del productor independent és necessària per diversos motius que no puc enumerar aquí, però un dels que més m’omple és la funció de nau nodrissa: la petita productora discerneix la idea d’una visió nova, encara tendra, que cal regar i adobar amb paciència fins a veure’n el primer brot. I és d’aquests nous creadors que la plataforma, incapaç de dedicar temps de qualitat i crear equip al planter, collada per les exigències de la fabricació i els resultats, s’alimentarà al cap del temps. Som nosaltres el motor de la cadena tròfica, la pedrera dels qui parlaran del món d’aquí a uns anys.

Segurament no he descobert la sopa d’all i li podríem trobar moltes fissures a aquesta reflexió, però aquesta funció altament creativa, de gran responsabilitat i que requereix escolta, paciència i cures és per a mi una de les que ens fa verdaderament imprescindibles, i li dona sentit a tot plegat.